2009. június 1., hétfő

Nagyon rövid képes beszámoló az 5. Magyar Képregényfesztiválról

Az amatőr barlangász szervezőknek hála, idén ismét a Gödörben rendezték meg az év egyik legfontosabb képregényes eseményét. Reméljük, a rendezvény ennél mélyebbre már nem süllyed. Rövid beszámolóm a fesztiválról.
12.30-kor lépek be a Gödör területére. Olyan pontos vagyok, hogy hozzám lehetne igazítani az Élő népzene aktuális adását. A rossz hír, van belépőjegy, a jó hír, idén nem csak a képregényekről, hanem a pólókról is szól a fesztivál.

A bejárattól jobbra kreatív munka folyik. Képregényes rendezvényre csak azok járnak rajzolni, akik otthon nem rendelkeznek asztallal és rajzeszközökkel. Az itt készült képregényeket nem láttam. Az asztalra borulva alvó leány feltételezhetően egy Csehov átiraton dolgozott.

Évről-évre egyre több a 20 év alatti érdeklődő, és egyre kevesebb a 30-40 közötti fanatikus rajongó. Ez lényegében azt jelenti, hogy fiatalon halnak a műfaj iránt érdeklődők. Persze nem akarok senkit lebeszélni, de akkor már inkább a vadvízi evezés, és ahhoz olvasni se kell tudni.

Az idelátogató csajok 80%-a masszív mangafan és rajzolni is szokott. Régebben akkor lehetett látni nőt képregényes rendezvényen, ha valaki épp árulta a Danger Girl gyűjteményét.

Kellemetlen, de csak rutinnal találja meg az ember, ki hol dedikál, mit hol árulnak. Feliratot egyedül a hölgy mellén láttam, de ez nem kompenzálja a durva szervezési hibát.

Itt árulják Kati Kovács képregényét. A hölgy 20 évente egyszer látogat el hazánkba, és az élményeit azonnal fel is dolgozza. Mostani képregénye a gulyáslevesről szól.

A román sztárvendéget magassági sorrendben környékezi meg egy család. A papa a maga 180 centijével nem sejti, hogy a képregény még nem része a magaskultúrának.

Egy észak-koreai kém is feltűnik a látogatók között. A motozás után derült ki, hogy egy "Sokáig éljen Kim Jong Il" felirat van a talpára tetoválva.

Zoli79, a Panel főszerkesztője bízik a magyar képregények sikerében. Eddig több milliárd forintot költött a kiadványaira, de úgy számítja, hogy 300-400 éven belül megtérül a befektetése. Ezen nevet.

A jó megfigyelőknek feltűnhet, hogy Rusz Lívia valamilyen érthetetlen okból 50 kiló chips-szel érkezett a fesztiválra. A zacskó ott látható a lába alatt, az ejtőernyő mellett.

Vannak azért érdekes alakok is. Ezek a srácok a sarokban még nem hallottak a Pirate Bay-perről. Az arckifejezésküből ítélve az ASVA ma jó napot fog zárni.

A belső teremben 500 fok van, és egy szekta pólókat akaszt. Profi túlélőként egy hatalmas levegővel akár két standot is végignézhet az ember. Azért egy 20 kilós jégkocka nem árt a fejre.

Itt lehet beszerezni azokat a kiadványokat, amelyekről korábban lemaradt az ember. A pörgetőpolcos cucc nagyon tetszik, a srác elől Garfieldokat nyálaz, a vesevédő pénztárca szinte minden második emberen ott lóg.

Akciófigurák nagy mennyiségben. Lehet találgatni, hogy az alufóliába csomagolt sonkás szendvics melyik filmből való. Mellesleg az eladó a Darth Vader figurát is megenné, ha lenne benne szalámi.

Egy újabb képregény, ami nem trendi, mégis nagyon jó. A Lucky Luke a képregényes alapműveltség része, idegnyugtató hatása garantált.

A Kingpin kiadó vezetőjének meglepetése: erre a fesztiválra két arckifejezéssel érkezett. Ez az egyik. A másikat délután 3 után láthatták az érdeklődők.

A gót bögrék nekem is újak. Feketéből nyilván csak feketét lehet inni. Erről jut eszembe, ismerik azt a viccet, hogy egy emós meg egy rabbi képregényt olvas a sivatagban?

A mangákról annyit érdemes tudni, hogy a többezer évnyi pogányság erősen megártott a japán alkotóknak. De az ujjatlan pólóra nincs logikus magyarázatom.

Összeakadok Vass Mihállyal. Ő a magyar képregényszakma Hulk Hoganje. Írtam neki egy forgatókönyvet 2 évvel ezelőtt, szerintem 2020-ra biztos lesz belőle valami. Persze nem akarom sürgetni, főleg nem így nyilvánosan.

2 perc nézelődés után kezd fáradni az ember. A belső terem egy energianyelő, valószínűleg indián sírokra épült.

Kifelé menet megállok Göndöcs kollégánál. Még mindig dedikál. Tavaly kezdte. (Itt jegyezném meg, hogy igazi sikertörténet a Sör Kálmán, az összes kivitt példányt eladták.)

Tévések Bayer Antallal, az MKSZ elnökével csevegnek. Galambos Péter épp az aranyér problémáiról beszél, és arról, hogy a krém nem vált be. Bayer Antal nagyon megértő, és megígéri, ha divatos téma lesz az aranyér, a fiatal magyar alkotók azonnal feldolgozzák képregényben.

Beszélgetek Pilcz Rolanddal. A művészi önkifejezés legmagasabb szintje a nyakkendő rajzolás. Bohó ifjoncként még ő is zoknikat színezett.

Felrázva, nem keverve. Rusz Lívia a róla készült monográfiát dedikálja kedvenc Sex on the beach koktélja társaságában. A legvagányabb nő a fesztiválon.

Az illusztrációi szépek, repülhetne neki egy Alfabéta életműdíj. Erről jut eszembe, kifejezetten örültem, hogy idén nem szakmai zsűri ítélte oda az Alfabéta-díjat. 3 minden szempontból érdekes, bár teljes mértékben amatőr képregény nyert - külön kiemelném az enyhén sátánista Miserere homine-t.

7 megjegyzés:

  1. ez állati jó lett!! úgy értem vicces. na jó, úgy értem nevettem rajta. ,,egy szekta pólókat akaszt..." :D drpkd

    VálaszTörlés
  2. Én is örültem a szakmai zsűri mellőzésének, ez inkább már közönségdíj...vagy mi. Rusz Lívia rajzaira meg nem elég jó szó, hogy szépek. B

    VálaszTörlés
  3. Azt szeretném kérdezni, hogy ha a második képen te a jobb oldali vagy, akkor randizhatnánk-e?

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök, hogy ismét talpra állt a blog! Eddig is rendszeres látogatótok voltam, ismét az vagyok. ;) Nagyon jó amit csináltok csak így tovább!

    UI.: Sör Kálmán kéretne egy aláírást a hasára mert az menő, vagy mi. Na. Mikorholmerre? 8)

    VálaszTörlés
  5. Viszamenőleg nincsenek fotóid és kommentárjaid? Elkelne még egy pár ilyen beszámoló, akár régről is...

    VálaszTörlés
  6. A Rusz Lívia csipszén percekig röhögtem! :))))

    VálaszTörlés
  7. vesevédő :D:D:D

    VálaszTörlés